Vrste podataka o lokaciji koje upotrebljava Google

U različitim Googleovim proizvodima mogu se upotrebljavati različite vrste podataka o lokaciji.

Implicitni podaci o lokaciji podaci su koji ne govore točno gdje se nalazi vaš uređaj, ali na temelju njih možemo zaključiti da se zanimate za neko mjesto ili se na njemu nalazite. Primjer implicitnih podataka o lokaciji bio bi ručno upisan upit za pretraživanje za određeno mjesto. Implicitni podaci o lokaciji upotrebljavaju se na različite načine. Na primjer, ako upišete "Eiffelov toranj", možemo zaključiti da možda želite vidjeti informacije za mjesta u blizini Pariza pa to onda možemo upotrijebiti za pružanje preporuka o tim lokalnim mjestima.

Podaci o internetskom prometu, primjerice IP adresa, obično se dodjeljuju u blokovima prema zemlji u kojoj se uređaj nalazi, tako da se mogu upotrijebiti najmanje za prepoznavanje zemlje vašeg uređaja te za pružanje točnog jezika i zemlje za upite za pretraživanje. Ti se podaci šalju u okviru normalnog internetskog prometa.

Neki proizvodi, primjerice detaljna navigacija u Google kartama za mobilne uređaje, upotrebljavaju preciznije podatke. Za te proizvode uglavnom trebate odabrati hoćete li uključiti usluge uređaja temeljene na lokaciji, a to su usluge koje upotrebljavaju podatke kao što su GPS signali, senzori uređaja, Wi-Fi pristupne točke i ID-ovi baznih stanica koji se mogu upotrijebiti za izračunavanje ili procjenu precizne lokacije. Ako želite, naknadno možete isključiti usluge uređaja temeljene na lokaciji. Određeni uređaji i/ili aplikacije također vam mogu nuditi dodatne postavke za upravljanje tim uslugama uređaja temeljenim na lokaciji. Na primjer, u nekim proizvodima možete odabrati želite li pohranjivati te lokacije u okviru proizvoda ili u povijesti računa.